Brainspotting

Welkom in de wereld van Brainspotting. Oftewel Breinspotten. Wat gebeurt er allemaal in ons brein.

Veel weten we door onderzoek en nog veel meer kan nog steeds een raadsel zijn. Hoe werken de verschillende onderdelen met elkaar, daar in die interessante bovenkamer. 

Waar slaan we herinneringen op en hoe werkt dat dan met gebeurtenissen, zowel de plezierige als ook de minder aangename. Wat gebeurt er als we in een situatie terecht komen, waarvan ons lijf het idee heeft, in een herbeleving te zitten, net zoals ooit in een ver verleden.

Mensgericht

We hebben bovenstaand gebeuren gelabeld als trauma. Vaak denken we dan aan grootse meeslepende ervaringen, terwijl een blaffende hond en tegelijkertijd een val met je fiets als drie-jarige, zomaar angst voor honden kan genereren. 

Zelf werk ik liever met minder beladen woorden, zoals mensgerichte sessies in plaats van traumacoaching. De aandacht is gericht op de mens en niet op het trauma. Het schouwspel van neurologische verbindingen heeft al decennia mijn aandacht. Wat maakt dat mensen doen wat ze doen en juist laten. 

Allen zijn we anders bedraad, een ieder wezen is uniek. Hoe veel clichés wil ik toevoegen. Ook elk brein is een op zichzelf staand wonder, een klein universum met oneindige vertakkingen met elk hun functie van wezenlijk belang. 

Vertrouwen in jouw ongekende mogelijkheden

In de vele jaren waarin ik reis in begeleidingsland, is het me steeds helderder, dat aandacht schenken, vertrouwen in het zelf genezend vermogen van de medemens, mijn cliënten, een groot goed is. 

Als medereiziger van mijn cliënt is het mijns inziens de kracht om niets te willen fixen, noch te sturen en/of op te lossen. Wel om vragen te stellen en vooral aandachtig aanwezig te zijn. 

Ruimte te geven aan wat er wenst te ontstaan bij de ander. Telkens weer verrast zijn, in wat voor een wonderschone ontdekkingen mijn cliënten belanden, alwaar ik getuige van mag zijn. 

Mezelf de rijkdom te gunnen om niet wetend te zijn. Niet wetend in wat er zich afspeelt in andermans brein. Vertrouwend op het proces wat bij de ander plaatsvindt.   

Lichaamswijsheid

In sessies “werk” ik op vele lagen met mijn cliënten. Als in een afgestemde co-creatie. Cognitief, emotioneel- en lichaamsgericht. Ons superbrein werkt nauw samen met ons lijf en ook zijn we ons daar niet altijd van bewust. We hebben geleerd, dat het betrouwbaarder is om vooral ons denken, analytisch vermogen te volgen, in plaats van de signalen van ons wijze lichaam. 

Totdat er zich verminderde levenslust, verdwijnend zintuiglijk genot aandient en je geen idee hebt hoe hier mee om te gaan. Vage klachten waar je mee rond gaat lopen en dat eenmaal erkend, willen we er vaak zo snel mogelijk van af. En wat is er nog meer mogelijk. 

Wat als we in staat zijn om ons cognitieve, reteslimme taal-, gedachtencentrum te omzeilen. Buiten ons hoofdkantoor, controlekamer te ontdekken wat er onderin ons brein, het onbewuste verborgen zit. 

En wat als verrassingen naar boven kunnen komen door middel van het verbinden van de aandacht met een oogpositie. Oogpositie? Ja, de positie van onze ogen kan de ongeopende “dossiers” in de archiefkast doen openen. Interessant? Ja nou en of.  

Op YouTube kun je mijn animatiefilmpje vinden. Brainspotten met Hanneke. 

Hoe dan?

Samen met jou vind ik een oogpositie die resoneert op een beweging ergens in het lichaam. Als de blik (oogpositie) op dat punt “vastgehouden” wordt (middels een pointer), raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd. 

Informatie, die in deze gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen, in de vorm van dichtgestopte ”informatie-capsules”, wordt aangesproken, kan in beweging komen en oplossen.

Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.   

We kunnen jarenlang keihard werken aan onszelf, aan onze belemmerende overtuigingen, blokkades en zo meer. We kunnen ons een versuffing oefenen in het anders kiezen en ja elke keuze creëert een verandering. 

En soms zit iets zo diep weggestopt, dat we daar niet bij kunnen. En hoe mooi is het dat er een hele toegankelijke manier is om anders te kijken. 

Samengevat

Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste ballast, die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze kan beïnvloeden. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Brainspotting is een laagdrempelige methode, geschikt voor jong en ouder, om ruimte te maken op de harde schijf, waardoor er ruimte in het lijf komt. 

De nadruk ligt op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten. Oftewel, we omzeilen het nadenkgedeelte en duiken het speelse verrassingsveld in.  

Voordelen van brainspotting

Effectief op een breed scala van aandoeningen, zowel op lichamelijk als psychisch gebied. Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen. Geen noodzaak om te praten, in een verhaal te geraken. Het proces gaat als vanzelf. 

Wat nu te doen?

Vragen van belang

Ik hou van helderheid en co-creëer met mensen die (lichaams)bewust zijn en of nieuwsgierig hiernaar. Vanuit dat gegeven zie je hieronder een paar vragen. Fijn als je jezelf hierin herkent.

  1. Ben of wens je je bewust van je eigen verantwoordelijkheid voor jouw leven? 
  2. Leef je met het weten dat je een keuze hebt? Ook al lijken omstandigheden dat niet toe te laten? 
  3. Wie ben jij zonder jouw controle freak aan het roer? 
  4. Ben je bekend met de term energiemanagement, systemisch werken, lichaamswerk en/of ben je hier nieuwsgierig naar?
  5. Wil je jouw levenslust herontdekken?
  6. Ben je bereid en in staat om te investeren in tijd, echte aandacht aan jezelf?
  7. Ben je bereid om in beweging te komen en soms ook stil te staan?
  8. Kun je humor, kritische vragen en inzichten ontvangen?
  9. Ben je benieuwd naar je eigen grenzen en deze te verleggen?
  10. Durf je nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en weer opnieuw te leren spelen?

Ik werk live in Sneek. Tevens geeft brainspotten online hetzelfde krachtige effect. 

Mijn werkwijze 

Ik ga uit van minimaal drie sessies, daar ik gemerkt heb hoe belangrijk het is om jouw brein te laten wennen aan deze manier van werken en opschonen. Tijd, zorgvuldigheid en aandacht, daar gaat het om. Ik maak gebruik van een persoonlijke intake en een uitgebreide vragenlijst. Als blijkt dat er tijdens de intake eerst iets anders nodig is dan brainspotting (wandelcoachsessie, bars), dan zal ik dat met je bespreken.

Tussen de sessies door, blijven we in contact.  

Ik hou van mijn vak als coach/mediator/verhelderaar en zal, zo nodig, jou doorverwijzen, mocht jouw hulpvraag niet passen bij mij.